The Killer Inside Me (2010)

FILMRECENSION
Originaltitel: The Killer Inside Me
Regissör: Michael Winterbottom
Skådespelare: Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, Simon Baker, Bill Pullman, Liam Aiken, Elias Koteas, Ned Beatty
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Kriminalare, Thriller, Western
Längd: 109 minuter
År: 2010


Lou Ford (Casey Affleck) arbetar som sheriff i en småstad inom Texas gränser. På ytan är han en gentleman och ett stort föredöme för stadens invånare, men under ytan bevarar han en stor och mörk hemlighet - Lou är i själva verket en kvinnomisshandlande, sadistisk seriemördare.

Det har pratats en hel del om att den här filmen skulle vara mycket brutal, men det vet jag inte riktigt om jag är bered att hålla med om. Även om huvudkaraktären Lou är våldsam, något som visar sig i ett par scener, så finns det en mängd andra filmer som innehåller betydligt mer brutalitet och våld som också har kommit ut under de senaste åren.

Casey Affleck i huvudrollen gör en mycket bra prestation och är trovärdig filmen igenom. Hans handlande och tankar är logiska och pekar på samma mönster som hos en kvinnomisshandlare, skyller på kvinnorna som tvingar dem till att utföra brottet. Jessica Alba och Kate Hudson gör även två gedigna insatser.

Efter all hyp om Stieg Larsson, hans böcker och filmatiseringar, borta på andra sidan Atlanten så lånar man en hel del, vrider och vänder på det och får som resultat denna film om "Män som hatar kvinnor".

Hade förväntat mig lite mer av denna film, den är intressant på sina ställen men lyckas inte fånga mig totalt. Filmen visar en glimt ur en förvirrad mans psyke och man lyckas bra utan att för den skull bli överdriven.

BETYG: 2+

In the City of Sylvia (2007)

FILMRECENSION
Originaltitel: En la ciudad de Sylvia
Regissör: Jusé Luis Guerín
Skådespelare: Pilar López Ayala, Xavier Lafitte, Michaël Balerdi, Tanja Czichy, Laurence Cordier, Gladys Deussner, Eric Dietrich, Charlotte Dupont
Produktionsland: Spanien, Frankrike
Genre: Drama
Längd: 84 minuter
År: 2007


En man återvänder tillbaka till staden Strasbourg i hopp om att lyckas hitta en kvinna som han mötte i den staden sex år tidigare.

In the City of Sylvia är ett mycket angenämt och trevligt spansk drama som bokstavligt talat observerar människor, rörelser och andra händelser och ljud som sker omkring oss hela tiden. Filmen visar en man som under ett par dagar i sträck sitter på en uteservering, observerar och målar av sin omgivning samtidigt som han hoppas ska hitta kvinnan som han träffade ett par år tidigare.

Det finns väldigt mycket som är bra i den här filmen. Den fantastiska omgivningen runt Strasbourgs gator och den tidlöshet som infinner sig samtidigt som man tittar på filmen, för det är just vad det känns som och man vill aldrig att det ska ta slut. Tempot är väldigt lågmäld men det är precis vad en sådan här film ska vara, man ska hellre ta in dessa intrycken än att det ska hända något i varje bildruta.

Dialogen är sparsam men det medför istället att bilden talar. Det finns många långa tagningar med i filmen och det är något som jag tycker är positivt i det här fallet. När handlingen skruvas upp en aning så för det mina tankar till "Bara en natt" som även det är en mycket bra film. Filmen börjar då beröra och man delar huvudkaraktärens känslor.

Filmen har gått obemärkt förbi större delen av filmtittarna och det tycker jag är väldigt synd. In the City of Sylvia är en mycket bra film som jag tycker man bör se om man väl får chansen. Den är svår att få tag på, men lyckas man så kommer den vara värd mödan.

BETYG: 4-

Greenberg (2010)

FILMRECENSION
Originaltitel: Greenberg
Regissör: Noah Baumbach
Skådespelare: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans, Jennifer Jason Leigh, Dave Franco, Chris Messina, Brie Larson, Mark Duplass, Juno Temple, Merritt Wever
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Komedi
Längd: 103 minuter
År: 2010


Roger Greenberg (Ben Stiller) har kommit till ett vägskäl i livet. Han är en dysfunktionell 40-åring som helst vill ”göra ingenting” under en period och går därför med på att ta hand om hans yngre brors hus i Los Angeles då dem rest till Vietnam. Då han ändå är tillbaka i sin barndomsstad så försöker han ta kontakt med en del av sina gamla vänner, men saker har förändrats sedan han var yngre och det är inte lika självklart att de som var Rogers vänner fortfarande är det.

”Greenberg” är en typisk Baumbachfilm som blandar drama, tragedi och till viss del komik på ett behagligt sätt. Jennifer Jason Leigh, som dessutom agerar skådespelerska, har tillsammans med regissören Noah Baumbach skrivit manus till denna film som är ett par snäpp bättre än hans senaste verk i form av ”Margot at the Wedding” från år 2007.


Ben Stiller, som jag i övrigt brukar ha ganska svårt för, gör här en riktigt bra rolltolkning som den lite annorlunda figuren Roger Greenberg i huvudrollen och det här anser jag vara hans bästa prestation i karriären. Hans motspelerska, Greta Gerwig, gör även hon en fin rollprestation och är den som agerar bäst av filmens skådespelare. Har tidigare sett en film där hon stått med långt ned på ensemblen, men det är här som jag riktigt lagt märke till henne. Om hon fortsätter på samma linje som i denna film har hon en ljus framtid framför sig.

Vissa delar av filmen är mycket bra samtidigt som det även finns en del mindre bra sekvenser som bara känns konstlat och som lika gärna kunde ha lämnats utanför. Filmen innehåller mycket ångest som huvudkaraktären har samlat på sig under årens lopp och man får i denna ”studie” se hur han hanterar dess stämning och känslor.

Tror inte den här filmen uppskattas av alla filmtittare och personligen brukar jag ha lite svårt för denna typ av film, men den här är bra. Även om jag tycker bättre om regissörens ”The Squid and the Whale” så håller den här ändå jämna steg med den.

BETYG: 3


RSS 2.0