Pianisten (2001)

FILMRECENSION
Originaltitel: La pianiste
Regissör: Michael Haneke
Skådespelare: Isabelle Huppert, Susanne Lothar, Annie Girardot, Benoît Magimel
Produktionsland: Tyskland, Polen, Frankrike, Österrike
Genre: Drama
Längd: 131 minuter
År: 2001


Erika's (Isabelle Huppert) liv har inte utvecklats som hon tänkt sig. Trots att hon är fyrtio år gammal så bor hon fortfarande hemma tillsammans med sin mor. Erika är väldigt monoton och det är endast när hon beger sig iväg på sina regelbundna visiter på porrbiografen som hennes mors inflytande och sina egna hämningar börjar avta. Hon jobbar som pianolärare på en respekterad skola och när en av hennes elever blir besatt av att få henne i säng så börjar livets väg gå in på rätt spår igen.

Det är egentligen inte förrän först nu som jag riktigt upptäckt regissören Michael Haneke och hans alster. Under en kort period har jag hunnit med att avverka tre av hans filmer, samtliga producerade under 2000-talet, där just Pianisten är den främsta av dessa. Den tyske regissören har en egen stil som ofta provocerar, och låter dessutom publiken tänka själv och dra egna slutsatser.

Pianisten är en stilren film som både är obehaglig och provocerande, men har ändå ett väldigt bra och intressant manus. Isabelle Huppert gör en fantastisk rolltolkning som en missförstod kvinna som desperat längtar efter kärlek, men kanske inte på så sätt som man brukar säga är "normalt". Det här är en väldigt viktig film på många sätt, men även en sådan som inte tilltalar alla som tar sig an den. 

Det här är en av de bästa moderna filmer som hittills fått se dagsljus, och den hamnar absolut högt upp på topplistan över filmer som producerades under föregående decenium.

BETYG: 4+

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0